Gyakori megfázás

Orvos válaszol rovat
Jó napot!

Nagyon sokat vagyok megfázva. Mindig kapok antibiotikumot, ami 1 hét alatt ki is hoz a betegségből, de aztán rá 2-3 hétre ismét megfázom és ez így megy lassan 1 éve. Tüneteim: köhögés, láz, fejfájás, mandulám ill. nyirokcsomóm begyullad, váladék jön a torkomból, orrdugulás. Ilyenkor gyengének érzem magam, alig bírom kinyitni a szemeimet, rossz a közérzetem. Lassan 2 éve cigizem (napi 3-4szál), de amikor megfázom, akkor nem szoktam cigizni. Szedek C vitamint.
A lérdésem az lenne, mitől lehet ez - netán a dohányzástól?
Olvastam olyat is, hogy vérszegénység vagy cukorbetegség (ma mértem meg a vércukorszintem reggel és 6.8 volt) lehet az oka - igaz ez? Grapefruit csepp echinaceával hatásos lenne?
Előre is köszönöm!
2011. 01. 19. | 14:44

Kedves Kérdező!

A dohányzás ront állapotán, jó lenne, ha leszokna. Az immunrendszert is érdemes lenne erősíteni, pl. probiotikummal, multivitaminnal, ezek mellett még a grapfruit csepp és az Echninacea is alkalmazható. A cukorbetegség is immungyengébb állapot, történjen vénás vérből mérés, esetleg terheléses vércukor-mérés. (Sajnos nem írja, hogy éhgyomorra volt-e az otthoni mérés, így erre nem tudok pontosat válaszolni.) Fül-orr-gégészeti szakvizsgálatot is javaslok, hogy krónikus mandulagyulladás jelen van-e, mert ez esetben, illetve évi 3-4 mandulagyulladásos epizód esetén felmerül mandulaműtét szükségessége.

Orvosszakértő 2011. 01. 20. | 10:06
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close