Megfázás kisgyermeknél

Orvos válaszol rovat
Kisfiam 2 év 4 hónapos. Szeptember elején voltunk Balatonon. Előtte volt egy hasmenéses betegsége, de ez a Balatoni út előtt egy héttel már elmúlt.

A háromnapos Balatoni útról hazatérve már este szörcsögött, folyt az orra, szívtuk. Először azt hittük, sima megfázás lett, így az orrszíváson, teán és babyloof balzsamon kívül mást nem alkalmaztunk, azonban a hét végére az orrváladéka sárgás/zöldes lett így orvoshoz vittük. Az orvos antiobiotikumos orrcseppet írt fel, melyet egy hétig használtunk, de az állapota nem javult, csak a száraz köhögése csillapodott, 2 hét eltelteltével már csak áttetsző orrváladéka lett. Ekkor megkezdtük a bölcsit, a bölcsiben is kellett törölni az orrát, de ekkor már a beszoktatás miatt nem tudtam szívni neki, hazafelé pedig elaludt, így gyakorlatilag reggel 8 -tól 14 óráig nem volt szívva az orra csak törölve, homeopátás bogyót kapott ( mercurius.. ) nagyjából 3 hétig, napi 3*5 golyót.

Október 6-ra a bölcsis egy hetet követően a kisfiunk megint beteg lett, újabb szörcsögés, köhögés - rekedés - kezdetben nagyon fura száraz ugató köhögése volt, mely nagyjából pár nap alatt hurutos köhögéssé alakult, mely során volt hogy hányt is szegénykém. Az orrát sűrűn kellett szívni, sűrű - sárgás - zöldes orrváladéka volt, ekkor kezdetben a gyermekorvos antiobiotikumos orrcseppet írt fel és az ambroxol köptetőt 2*5 ml- melyen csodálkoztam mert a leírásban egy ekkora gyermeknek 3-2,5 ml-t javasolnak, de bízom az orvosunkban és a félreértés elkerülése érdekében kérdésemet azért teszem fel itt, mert honlapjuk témája szorosan a témához kapcsolódik és kiváncsi lennék más orvos véleményére is egyenlőre ebben a formában.

A kisfiammal már másfél hete vagyunk itthon az antiobiotikumos orrcseppet már nem használom, csak egy hétig csepegtettük, a kisfiamnak pár napig áttetsző lett az orrváladéka, de így is szívtuk neki ha már folyt, vagy szürcsögött - ennek ellenére megint zöld/sárga - a hurutos köhögése pedig továbbra is fennáll.

Egyszerűen nem tudom mitévő legyek. Normális ez hogy kétszer egymást után ilyen sokáig legyen beteg? Ma megyünk gyermekorvoshoz. Szeretnénk a bölcsit is folytatni, de szerintem ilyen állapotban nem tudjuk. Továbbá nem tudom esetleg lehet hogy allergiás eredetű ez a köhögés és orrváladék. Allergia miatt lehet sárga/zöld?

Nem tudom így mennyire tudnak segíteni, de azért kérem ha tudnak mondani valami támpontot annak nagyon örülnénk.

A köhögés miatt még annyit hozzátennék, hogy beszereztünk párásítót, de nem a legjobb fajtát és sóslevegő készüléket. ezek hatásosak lehetnek a gyógyulásában?
2012. 10. 17. | 14:56

Az Ön által leírt tünetek a kisdedkor tipikus tünetei. Az ilyen korú gyermekek immunrendszere még fejletlen ugyanakkor bekerülnek a közösségbe ahol sok új kórokozóval találkoznak és ennek sokszor szinte majdnem folyamatosan orrfolyás, köhögés a következménye. A sárgás-zöldes orrváladék bakteriális fertőzésre utal. Az inhaláló, az orrcseppezés, orrszívás nagyon jó. Amit még tudok javasolni az állandó visszatérő fertőzés ellen az az, hogy érdemes immunerősítőt adni a kicsinek: Broncho-Vaxom ill. Ribomunyl készítmények vannak, háziorvosuk tudja felírni receptre, ez a legtöbb bakteriális gyulladást megelőzi illetve lecsökkenti annak kiteljesedését. Allergiára én a kisfia esetében nem gondolnék.

Orvosszakértő 2012. 10. 19. | 15:45
close