Köhögés, orrváladék

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktornő/Doktor úr!

Körülbelül 1 hónapja elhúzódó köhögéses megbetegedésem van. Az első egy hétben megfázásos tüneteim voltak, egy-két alkalommal hőemelkedéssel, sűrű nagy mennyiségű váladékos orrfújással, és kezdődő köhögéssel. Háziorvosom bakteriális fertőzést diagnosztizált, antibiotikumként Actil Duot írt fel a köhögésre pedig Sinecod-ot. A köhögés a kúra után sem múlt el nyomtalanul, a háziorvos allergiagyógyszert javasolt. A húsvéti szünetben torok- és gégegyulladást állapítottak meg a fül-orr-gégészeti ügyeleten, amelyre Dalazin tablettát kaptam. Egy-két nap után már éreztem, hogy a gyulladás elmúlt (nyelési nehézség és gombócérzés), a köhögés azonban továbbra is megmaradt. Azóta rengeteg módon próbáltam kúrálni magam, izland zuzmó tea és szirup, lándzsás útifű és egyéb készítményekkel (Solmucol, Prospan).
Jelenleg is köhögök, és kisebb mennyiségű orrváladék is van. A köhögés - ha sikerül akkor - köpetürítéssel jár, ennek állaga átlátszó kicsit sűrűbb (hasonló, mint az orrváladéké). Leginkább olyan érzésem van, mintha az "orromból" csorogna le a váladék a légcsövembe és ott ingerelné a köhögést. Tehát száraz köhögés érzését kelti, ugyanakkor mégsem az, mert az esetek felében fel tudom köhögni a köpetet. Emellett enyhe gombócszerűséget érzek egy-két napja, körülbelül a szegycsont fölött egy picivel magasságban, nyelésnél kellemetlen érzést kelt.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem először fordul elő elhúzódó köhögéses megbetegedésem. Tavaly tavasszal és ősszel is hasonló "kálváriát" jártam végig, akkor is 3 - 5 hétig elhúzódtak a panaszok. A háziorvosom akkor is csak találgatott, sajnos a bizalmamat eléggé elvesztettem benne. 24 éves nő vagyok, nem dohányzom. Ön milyen lehetőségeket lát a jelen helyzetemet illetően? Stressz állhat a köhögés hátterében? vagy gyanakodnom kellene esetleg szervi elváltozásra?
2012. 04. 24. | 21:13

Kedves Kérdező!
Lezajlott felső léguti fertőzés után 4-6 hétig gyakran megmarad az ingerköhögés. Ez még nem utal semmilyen szervi eltérésre. Kerülje a szennyezett levegőjű helyeket. A stressz valóban tud hasonló tüneteket okozni, így amennyiben a szervi okot a fül-orr-gégész kizárja a stresszkezelés kap kiemelt szerepet.

Orvosszakértő 2012. 04. 27. | 13:47
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close