Éjszakai köhögésroham

Orvos válaszol rovat
Az éjszakai köhögéssel kapcsolatosan lenne kérdésem. 58 éves nő vagyok, teljesen egészséges életmódot folytatok úgy étkezés, mint mozgás terén. Nem dohányzom, soha sem dohányoztam, nem fogyasztok alkoholt egyáltalán. Pajzsmirigyre műtöttek 12 éve, túlműködés miatt 2/3-át eltávolították, jelenleg 1/3-ad működik napi fél szem Euthyrox 50-es segítségével, jó eredménnyel.

Amit szeretnék tudni, hogy éjszakánként, a hajnali órákban fulladásos száraz köhögési rohamaim vannak, de szinte félálomban vagyok, néha azt sem tudom, hogy álmodtam-e vagy tényleg köhögtem, csak a környezetem szokta mondani olyankor, hogy már megint köhögtél. De legtöbbször felébredek arra, hogy egy érdekes csiklandozó érzés van a torkomban, mint ha libatollal csiklandoznák, ami köhögésre, fuldoklásra ingerel. Elmentem magánorvoshoz csináltattam szív ultrahangos és arteriográfos vizsgálatot, aminek az eredménye az alábbi:

szív ultrahang:
Aorta gyök: 31 mm Bal pitvar: 40mm IVS:8 mm HF:8mm Bal kamra:48/30mm EF:66% JP:36/42mm JK:35mm Aovmax:1,29m/sec.
E:0,70m/sec A:0,57m/sec DT:282msec.
Vél. Norm.tág szívüregek, ép bill-k, jó syst bal kamra functio, relax. tip.diast. dysfunctio. A mitralis hátsó vitorlán telesyst prolapsus látható jelzett regurgitatioval. A pitvari septumon mkét irányba kilengő 19mm széles aneurysma látható thrombus nélkül. Nyugalmi falmozgászavar, pericard. folyadék, intracard.thrombus nem látható. Jelzett tricusp. insuff. PG.31 Hgmm.
Arteriografos vizsgálat:
Aix brachial: -2.0 (emelkedett)
PWVao: 10,9 (emelkedett)
E0380 Egyéb hypothyreosis
E7800 Tiszta hypercholesterinaemia
I3410 A kéthegyű billantyű prolapsusa
I4940 ES k.m.n.
z0390 Obs.
Therápia: Euthyrox (amit már 12 éve szedek), és 20 mg Nikron (ezt nem szedem).

Vélemény: Mitralis prolapsus miatt endocarditis profilaxis és gócok szanálása javasolt.

A fentiek alapján az lenne a kérdésem, hogy az éjszakai köhögés a szívbillentyű, fentiekben részletezett valamilyen elváltozása miatt lehet-e. Bár nekem az orvos azt mondta, hogy ez nem befolyásolja a napjaimat, ezzel akár 100 évig is elélhetek. Szívritmuszavarom időnként napközben is van, de miután "pajzsmirigyes" vagyok, nekem ez már szinte "természetes", de mégis zavar és néha megijeszt. Az éjszakai köhögés miatt pedig nem tudom magam kipihenni és napközben fáradt, ingerült vagyok.
2012. 10. 07. | 15:34

Éjszakai köhögés, amely rohamokban, főleg fekvéskor jelentkezik, habos köpettel és nehézlégzéssel is társulhat, annak hátterében szívelégtelenség állhat. A szívultrahang alapján akár felmerül az endocarditis, vagyis a szív-belhártya gyulladása, így mielőbbi antibiotikum kezelés, és góckutatás javasolt, forduljon belgyógyászhoz vagy kardiológushoz!

De még az éjszakai köhögés hátterében állhat egy nem kikezelt légcsőhurut, arcüreg-gyulladás, ilyenkor az éjszaka lecsurgó váladék erős köhögést indukálhat, amely a beteget nem hagyja aludni. Éjszaka a reflux-betegeknél a gyomortartalom visszajuthat a nyelőcsőn keresztül a garatba, de akár a légutakba is bekerülhet, ilyenkor erős, kínzó köhögés jelentkezik, bőséges váladék ürítéssel.

Orvosszakértő 2012. 10. 09. | 20:54
close