Mononucleosis

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktor Úr!
Az én problémám igen összetett. 2010 májusában mononucleosist diagnosztizáltak nálam, akkor voltam 20 éves. Ezt pár hét ágyban fekvés után ki is hevertem. A piros torok és a köhögés azonban megmaradtak, így orvoshoz fordultam, ám egy komplett antibiotikum-dömping után (kb. 6 féle) sem múltak el a tünetek, így további vizsgálatokra került sor, egészen 2011 áprilisáig bezárólag a következőkre: mellkasröntgen és CT, immunrendszeri megbetegedések, biopsziás vizsgálat nyaki nyirokcsomóból, arcüreg CT. Az eredmény csak az alábbi esetekben lett pozitív: epstein-barr vírus maradványokat találtak a véremben, valamint polipot és orrsövényferdülést diagnosztizáltak, egy kisebb cisztával, ezen kívül minden más negatív lett.
Fül-orr-gégész javaslatára a torokmanduláimat 2011 júniusában kivették (rendszeresen voltak vele is problémák), majd sor került 2011 novemberében sept.-FESS műtétre is.
Ezek ellenére mind a mai napig köhögök, és fáj is néha a torkom, valamint továbbra is - immár két éve - változatlanul piros. A műtétek előtti szokásos vizsgálatok (EKG, vérkép, stb.) semmiféle további elváltozást nem mutattak továbbra sem. 3 hete 2 doboz Dalacin antibiotikumot kaptam, mert a legfrissebb orrnyálkahártya kenet eredménye erre reagáló baktériumot tenyésztett ki.
Mi lehet a köhögés oka? Hogyan lehetne ezt kezelni? A köhögésen és a piros torkomon kívül más tüneteim nincsenek.
2012. 01. 25. | 22:36

Kedves Kérdező!
A torokfájdalomnak és a köhögésnek gégészeti betegségen kívül más oka is lehet. Mivel Önnél elég részletes kivizsgálás történt, felmerül bennem, hogy panaszainak hátterében refluxbetegség áll. Keresse fel háziorvosát és esetleg írasson fel savképződés gátló gyógyszert ( protonpumpagátlót). Amennyiben a gyógyszer szedését követően panasza megszűnik illetve enyhül, akkor bizonyított a leírt betegség.

Orvosszakértő 2012. 01. 27. | 19:40
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close