Köhögés, légúti probléma

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr!

3 éves kisfiamnak van kisgyermekkora óta légúti problémája. Ventolinos kúránk már volt, nátha, köhögés. Egyszer szteroidot is kapott, mert tüdőgyulladásnak néztek valami más gyulladást.
Idén ment óvodába, előtte nyáron már közösségbe járattuk, hogy a betegségeket könnyebben vegye. Július végén, augusztusban kezdett köhögni, akkor az orvos Isoprinosint írt, amit egy hónapig szedtünk. A köhögés nem múlt, sőt, erősödött. Sajnos néha olyan mértékű, hogy a kisfiam este (néha hajnalban) hány az ágyban, ami nagyon megijeszti.
Reggel és este inhalálunk sós-vizes oldattal (vettünk inhalátort is), párásítjuk a szobát. Fújja az orrát, ha nagyon tele van, akkor szívjuk is. Két orvos nézi folyamatosan a gyereket, ennek ellenére több mint 2 hónap alatt nem sikerült megoldani, hogy ne köhögjön hányásig esténként.
Ma este inhaláltunk, ennek ellenére már hányt, ezért most adtam neki egy nagy adat kalcium sandozt - végszükségben még ehhez tudtam nyúlni. Ez megnyugtatta.
Tüdőgyulladása nincs, az orvosok ezt kizárták.
Kérem, amennyiben van bármilyen tanácsa, ötlete, hogy milyen kúrát próbáljunk ki, segítsen. Elég tehetetlennek érzem magam, amikor a 3 éves gyerek félálomban megkérdezi, hogy „Anya, miért hányok”?
2012. 09. 30. | 23:34

Kedves Kérdező!
Ami eszembe jutott, hogy esténként a kicsi ágya mellett párásítót próbáljanak meg használni majdnem folyamatosan. Nem tudom milyen gyógyszereket próbáltak ki leírok párat amivel nekem jó tapasztalatom van: Theophyllines kúp, Rectodelt kúp, Coderetta, Sinecod, Spiropent, Berodualos inhalálás, mentolos mellkaskenőcs persze ezeket nem folyamatosan használva illetve nem egyszerre. A sóbarlang az őszi szezonban sokat segíthet esetleg ha van lehetőségük egy ilyen kúrára sokszor eredményes. Az arcüregét nem tudom próbálták e melegíteni a kicsinek – Nasivin orrspray-t érdemes használni, majd 10 perc múlva infrázni napi 3×10 percet, ha a kicsi nem tűri az infralámpát, akkor akkor érdemes használni amikor alszik, ami eszembe jutott még, hogy lehetne immunerősítőt szednie itt a Broncho-Vaxomra vagy a Ribomunylra gondolok, illetve esetleg meg lehetne nézetni, hogy milyenek az immunglobulin szintjei a kicsinek illetve a Pneumococcus oltás után kialakult ellenanyagszintje – ha kapott ilyet, ha nem érdemes lenne neki megadni. Igen,ami még eszembe jutott, hogy nem tudom reflux irányába vizsgálták e már a kicsit, ha nem akkor feltétlenül érdemes lenne – amikor a gyomorsav visszafolyik a gyermeknek, ez gyermekkorban igen gyakori és sokszor ez áll a köhögés hátterében.

Orvosszakértő 2012. 10. 01. | 20:16
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close