Hörghurut

A hörghurut a hörgők nyálkahártyájának gyulladása, amely heveny és idült formában jelentkezhet.

Az alábbiakban a hörghurut okairól, kockázati tényezőiről, vizsgálatának módjáról és és tüneteiről olvashat.

A hörghurut a hörgők, valamint a légcső gyulladásos jellegű megbetegedését jelenti. A hörghuruton belül három különböző kórkép van: a krónikus, elzáródással járó bronhitisz (a hörgőgyulladás), a tüdőtágulás és a tüdőasztma.

A hörghurut okai

A hörghurut elsősorban a kilégzést teszi nehezebbé, mert az alsó légutakat szűkíti be. Emiatt a levegő egy része bent reked a tüdőben, aminek következménye a tüdőtágulás. A hörghurut egyértelmű összefüggést mutat a dohányzással, ezért a legtöbbet úgy lehet az elkerülésére tenni, ha nem dohányzik valaki, illetve abbahagyja azt.

A hörghurutra jellemző, hogy a hörgők és a hörgőcskék gyulladtak, és ez a gyulladás a légút hámjait vastagabbá teszi, ezáltal még tovább csökken a levegő áramlásának helye. Az asztmás bronhitisz esetében (ami szintén ehhez a betegségcsoporthoz tartozik) a légút izomrostjai hirtelen nagyon összehúzódnak.

További információk a hörghurut okairól

A hörghurut kockázati tényezői

Nagyobb eséllyel betegszenek meg azok hörghurutban, akik dohányoznak, pipáznak, szivaroznak, vagy passzív dohányzási ártalomnak vannak kitéve.

A munkahelyi káros vegyi ártalmak (vegyszerek gőze, por) is hasonlóképpen irritálják a dolgozók légutait. A hörghurut esetében az életkor is rizikófaktor: mivel a betegség lassan alakul ki, így a betegek nagy része 40 év felett tapasztalja a tüneteket. Egy ritka genetikai betegség is közrejátszhat a hörghurut kialakulásában.

Hörghurut: hogyan vizsgálják?

A tüdő funkcióját nagyon jól lehet vizsgálni úgynevezett spirometriás (légzésfunkciós) vizsgálattal. Ezzel még a súlyosabb tünetek jelentkezés előtt ki lehet mutatni a betegség jelenlétét. A mellkasi röntgen szintén elterjedt eljárás, sok betegséget ki lehet zárni, illetve meg lehet állapítani a segítségével.

Vérgáz-analízissel jól látszik, a tüdő mennyire hatékonyan juttatja oxigénhez a szervezetet. A köpet vizsgálata is sok információval szolgál: a sejteket vizsgálva más betegségre is fény derülhet. A mellkasi CT jól kimutatja tüdő esetleges elváltozásait.

A hörghurut szövődményei

A COPD lehetséges szövődményei közé tartozik a tüdőgyulladás, a keringési elégtelenség, a tüdőrák, a depresszió. Ez utóbbi annak a következménye, hogy a nehezen lélegző ember sokkal nehezebben végzi el korábban megszokott tevékenységeit, néha önmaga ellátása is nehézségekbe ütközik.

Hogyan kerülhető el a hörghurut?

A rendszeres orvosi ellenőrzés mellett nagyon fontos az esetleges dohányzás abbahagyása, és természetesen a passzív dohányzás kerülése. Orvosi segítséggel is le lehet szokni a dohányzásról. A rendszeres mozgás is jótékony hatású, ugyanis a légzőizmokat is erősíti, az állóképességet is növeli.

Ugyan nem könnyű egy nehezen légző embernek mozognia, de ez sokat javíthat az állapotán. A túlsúlyosaknak jelentős segítség lehet egészségük javításában a felesleg leadása.


close