Köhögés típusai

A köhögés típusai: ugató köhögés, száraz köhögés és nedves köhögés. A köhögés típusai mindegyikének esetén különböző tünetek jelentkeznek.

Az alábbiakban a köhögés típusairól és azok kezelési lehetőségeiről olvashat.

A köhögés alapvetően a szervezet védekezése a torokba került idegen test, vagy váladék ellen. Okozhatja például fertőzés, TBC, bizonyos gyógyszerek, szamárköhögés.

TBC

Ugató köhögés

Az ugató köhögés gyakran minden átmenet nélkül, hirtelen, akár az éjszaka kellős közepén jelentkezik. Nevét onnan kapta, hogy a beteg által kiadott hang hasonlít a kutya ugatásához. Gyakran áll a háttérben vírusfertőzés, ami a gégét illetve a gége alatti területet támadja meg, gégegyulladást okozva.

Sokszor jár rekedtséggel és légzési nehezítettséggel. Ezzel párhuzamosan a légutak kiszáradnak, a nyálkahártya pedig megnagyobbodik, így a levegő útja még tovább szűkül.

Különös odafigyelést igényel hároméves kor alatt, mert addigra fejeződik be a légutak teljes kifejlődése. Ezért kicsiknél erre nagyon oda kell figyelni. Első lépésként nyissunk ablakot, adjunk a gyermeknek kalciumot, és juttassuk el szakemberhez, ha kell, mentővel.

Sok szülő számára lehet ez ismerős, és az alábbi praktikák is jó szolgálatot tehetnek: jól felöltöztetve álljunk a gyerekkel a nyitott hűtőajtó elé, vagy nagy sugárban folyassunk a mosdóba, kádba hideg vizet. Az így kapott nedves pára jótékonyan hat a nyálkahártyára. Emellett nagyon fontos, hogy a gyermeket nyugtassuk meg, hiszen ennek hiányában még tovább romolhat az állapota.

Hároméves korra a légzőrendszer porcai annyira megerősödnek, hogy ezek a tünetek már jóval enyhébbek lesznek. A gyermek esetleg szteroidot tartalmazó kúpot is kaphat, ennek adagolását mindig tartsuk be, mert jelentős mellékhatásai is lehetnek, ha gyakran alkalmazzák. Az inhalálás is elősegíti a gyorsabb gyógyulást.

Száraz köhögés

Ha száraz köhögéssel van dolgunk, fontos tudni, hogy ilyenkor általában nem javasolják az orvosok a váladékoldók adását, mert az csak tovább rontja a köhögést. Azonban csillapítani fontos, erre alkalmasak a gyógyszertári köhögéscsillapítók.

Nagyon hasznos a párásítás, a sok-sok folyadék fogyasztása és az inhalálás. Ha az orvos hörgőgyulladást diagnosztizál, antibiotikumot és hörgőtágítót is fog rendelni. Nagyon jó hatásfokkal alkalmazhatók a drogériák mentolos krémjei, ezek a mellkasra kenve csillapíthatják a tüneteket.

Nedves köhögés

A váladékos vagy nedves köhögésnél nappalra érdemes váladékoldót adni, amelyeknek több fajtája is kapható vény nélküli illetve receptköteles formában. Éjszakára, lefekvés előtt azonban inkább kerüljük a váladékoldó használatát, mert az csak fokozza a köhögést.

A váladékoldó lehet gennyes váladék ellen és áttetsző váladék ellen való. Nedves köhögést sokszor okoz arcüreggyulladás, hörghurut vagy tüdőgyulladás. Természetesen találkozhatunk kevert típusú köhögéssel is. Amennyiben a köhögéshez köpetürítés is társul, ennek jellege segíthet az orvosnak a helyes diagnózis felállításában.


close