Köhögés csillapítása

A köhögés csillapítása mindenkor a köhögés hátterében álló folyamat jellegétől függ. Más kezelést igényel a köhögés egy allergiás megbetegedésnél, vagy egy gégegyulladásnál.

Hogyan csillapítható a száraz, az allergiás eredetű köhögés, és miért fontos az éjszakai köhögéscsillapítás? Ezek mellett a köhögés oka, típusa és a köhögés csillapítása közötti szoros összefüggésről olvashat az alábbiakban.

A köhögés a gégenyálkahártya erős reflexes érzékenysége, aminek segítségével a légáramba bejutott szennyeződések vagy gyulladásos anyagok kiürítése válik lehetővé. Ennek során zárt hangrés (hangszalagok) mellett erőteljes kilégzést végzünk, aminek hatására a hangrés hirtelen kinyílik és a túlnyomással kiáramló légáram kisodorja a tüdőből és a gégéből az oda bejutott anyagokat. Ennek megfelelően a köhögés hasznos folyamat a tüdő tisztítása szempontjából.

Köhögés csillapítása száraz köhögés esetén

A heveny hörgőgyulladást (bronchitis acuta), heveny gégegyulladást (laryngitis acuta) vagy heveny asztmás rohamot is, általában kezdetben fokozatosan erősödő, gyakori, száraz, nem produktív köhögés jellemzi, ami főleg a laryngitisnél, gyakorta hajnalban jelentkezik. A tünetek ingerlőek, a köhögés kimeríti a szervezetet, gyakori a szegycsont mögötti fájdalom, mellkasi égő érzés. Mivel nem produktív, a nyálkahártyák fokozott száradásához vezet.

Ebben az esetben a köhögéscsillapító tabletták alkalmazása az elsődleges, ezek segítségével a nem köpettermeléssel járó folyamat intenzitása csökkenthető. A párásítás elsődlegesen a laryngitis esetén hatásos, ez lehet házilag előállított kamillás párologtatás, vagy eukaliptusz tartalmú inhalálás, de esetenként a hideg-párásító berendezések beszerzése is szükséges lehet. Ezt akár naponta többször, különösen lefekvés előtt javasolt alkalmazni.

Emellett súlyos esetben a gyógyszeres terápia kiegészítése szóba jön, részben szájon át, részben kúpban vagy inhalatív módon adható szteroidok formájában, súlyos esetben akár vénás formában is. Ezek alkalmazása azonban minden esetben orvossal történő előzetes konzultációt tesz szükségessé.

Allergiás eredetű köhögés csillapítása

Amennyiben a köhögés hátterében allergiás eredet feltételezhető, annak csökkentésére az előbb felsoroltak mellett az antihisztaminok (allergia ellenes szerek) adása is hatásos lehet.

Abban az esetben, ha a köhögés hátterében váladéktermelődéssel járó folyamatok állnak (a heveny hörgőgyulladás késői szakasza, esetleges felülfertőződése, arcüreggyulladás és hörgőgyulladás kombinálódása vagy tüdőgyulladás esetén) a köhögés csillapítása nem javasolt, hiszen a váladék kijutása mindenképpen hasznos a légutak tisztán tartása szempontjából.

Ennek ellenére, az allergiás köhögés könnyítésére a váladékoldók adása javasolt. Ezek részben a váladékokat folyósítják, másrészt a mennyiségüket befolyásolják, így segítik a kiürülésüket.

Köhögés csillapítása az éjszakai pihenés érdekében

Amennyiben a köhögés kimeríti a szervezetet, az éjszakai nyugalom elérésére a köhögéscsillapítók alkalmazása lehetséges. Ez esetben azonban fontos megjegyezni, hogy a váladékoldókat a köhögéscsillapítókkal együttesen nem alkalmazzuk, estére csak köhögéscsillapítót kapjon a beteg.


close