Ismeretlen eredetű, tartós köhögés

Orvos válaszol rovat
Kedves Doktorúr!
Nekem a kisfiam 8 éves. Tavaly vették ki a manduláját, mert elég sokat volt beteg. Azóta is köhög este és reggel. Korábban előfordult, hogy tüsszögött is, de az már megszűnt. Allergia vizsgálaton is volt, és negatív lett az eredmény. Szeptemberben mikor az iskolát kezdte panaszkodott, hogy mikor futnak, nagyon fáj a mellkasa. A pulmonológián kapott egy gyógyszert (aerius 5 mg 1 x 1), amit egy pár napja hagytunk abba. Először megszűnt a köhögés, de sajnos most megint előjött. Olyannyira, hogy a köhögés hatására alkalmanként hányás következik be. Nem lett nála kimutatva az asztma betegség, mégis kapott egy inhalációs szuszpenziót(Ventolin Evohaler). Ezt még nem mertem neki adni, mert a köhögése nem az asztmára utal, és nem is lett nála kimutatva ez a betegség. Volt, aki már ajánlotta, hogy vigyem el sószobába. Nem tudom , hogy ezzel segítenék-e neki valamit.
Szeretném kérni a tanácsát: mivel tudnék neki segíteni a köhögésén vagy mi a megoldás a kezelésére?
Megértő segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel: ...
2010. 12. 31. | 14:51

Kedves Eleonóra!
Először ami eszembe jutott, hogy a futáskor jelentkező mellkasi fájdalom szív eredetű is lehet, így javaslom: keressenek fel egy gyermekkardiológust! A másik, hogy a tartós köhögés hátterében sok minden húzódhat meg: elhúzódó arcüreggyulladás, hörghurut, nagyobb orrmandula, mely fenntartja az arcüreggyulladást, nem tudom azt kivették-e. Nem tudom volt-e kisfiának mellkas illetve arcüreg felvétele, ha nem, akkor javaslom annak elvégzését. A sószobát jó ötletnek tartom, az sokat segíthet.
Ugyanakkor fontos a köhögés jellege: szakad? száraz? Ha száraz jellegű, az elhúzódó vírusfertőzés következménye is lehet, itt érdemes a köhögést csillapítani. Ha szakadozik, akkor meg érdemes oldani a váladékot, a váladékoldó fajtája nagyban függ attól, hogy mi okozza a váladékos köhögést. Azt javaslom: orvosukkal beszéljék át a dolgot ezen szempontok alapján.

Orvosszakértő 2011. 01. 11. | 14:15
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close