Légcsőhurut

A légcsőhurut, a légcső gyulladása (tracheitis) legtöbbször a felsőbb és alsóbb légutak gyulladásaihoz társul, önmagában ritkán fordul elő.

Az általában egy általános meghűlés, vírusos nátha, vírusos torokgyulladás következményeként jelentkező légcsőhurutról, annak okairól, tüneteiről és kezelési lehetőségeiről az alábbiakban olvashat.

A légcsőhurut okai

Gyakori kiváltói a rhinovirusok, az adenovirusok, az influenza- és parainfluenzavírusok, a respiratory syntitial vírus. A vírusfertőzést követheti bakteriális felülfertőzés, a leggyakoribb kórokozó a Streptococcus B-haemolyticus, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumoniae.

Kockázati tényezőt jelentenek a náthás időszakok, a meleg, párás, vagy száraz, poros szellőzetlen környezet, a dohányzás, illetve a dohányfüst passzív belégzése. Általában ugató jellegű száraz köhögés jellemzi, ehhez társul a szegycsont mögötti fájdalom és a rekedtség.

További információk: Mivel jár a légcsőhurut?

A légcsőhurut tünetei

Speciális tünetegyüttes az úgynevezett laryngotracheobronchitis, azaz a gégegyulladás, a légcsőgyulladás és a hörgőgyulladás együttes előfordulása. A gyakran krupp néven említett, vírusos eredetű laryngotracheobronchitis főként az őszi-téli hónapokban jelentkezik, általában enyhébb lefolyású betegségről van szó. A krupp csecsemőknél és kisgyerekeknél számít a leggyakoribbnak, nagyobb gyermekek esetében ritkább, s hat éves kor körül alig jelentkezik. A betegség kialakulásához egyes esetekben légúti fokozott reaktivitás és allergia is hozzájárulhat, leginkább a visszatérő krupp esetén. A kruppos köhögésről bővebben itt olvashat: Kruppos köhögés.

További információk: Légcsőhurut tünetei

Bakteriális eredetű légcsőhurut

A bakteriális légcsőgyulladás súlyosabb állapot a vírusos légcsőgyulladásnál, de szerencsére ritkán fordul elő. Kruppszerű tünetek jelentkezhetnek, emellett láz fordulhat elő. A bakteriális légcsőgyulladás esetében a gége, a légcső és a hörgők területén egy tapadós, nyúlós, purulens váladék van jelen. A váladék és az ödéma miatt szűkülnek a légutak. Gyerekeken gyakoribb, mint felnőtteken a gégefedő alatti terület mérete és alakja miatt. A gégefedő alatti terület a légutak legszűkebb helye gyermekeknél.

A bakteriális eredetű légcsőhurut kialakulhat vírusfertőzést követően, de akár sérüléshez is társulhat (intubáció). A betegek általában lázasak, elesett külleműek, hörgő légzésük van, légzési nehezítettségük nyilvánvaló, szaporán veszik a levegőt, a köhögés gyakori és nem fájdalmas. A kórtörténetben általában szerepel egy felsőbb légúti fertőzés, melyet a súlyosabb, említett tünetek követnek.

A bakteriális légcsőhurut leggyakoribb kórokozói a Staphylococcus aureus, a Streptococcus pyogenes, a Moraxella catarrhalis, a Mycoplasma pneumoniae.

Mikrobiológiai vizsgálattal állapítható meg a pontos kórokozó, kezelése antibiotikum adása, kezdetben empirikusan, majd ha a klinikai tünetek nem javulnak, akkor célzottan a kórokozó érzékenységének megfelelően.

További információk: Légcsőhurut kezelése


close