Köhögés fül-orr-gégészeti okai

A köhögés egy igen gyakori, minden embernél előforduló panasz.

A jelenség nem más, mint a légutak normál védekezési mechanizmusa, ezért nem csak betegség következtében jelentkezhet. Előfordulhat irritánsok belélegzése, étel, ital vagy egyéb anyagok légcsőbe jutása révén is.

Az alábbiakban részletesen olvashat a köhögés fül-orr-gégészeti okairól, megtudhatja a lehetséges kezelési módokat, és a fül-orr-gégészeti okok többi októl történő elkülönítésének módszereit.

A köhögés kivizsgálása igen nehéz feladat, hiszen megannyi ok állhat a háttérben a légzőszervi, fül-orr-gégészeti okoktól kezdve az emésztőszervi eredeten keresztül a pszichés kiváltó tényezőkig.

A köhögés egy reflexes folyamat, melynek célja a váladék vagy egyéb irritánsok eltávolítása a légutakból. A reflexes folyamat részei: 1. belégzés, 2. erőltetett kilégzés zárt hangrés mellett, 3. kilégzés nyílt hangrés mellett.

Fül-orr-gégészeti fertőzések

A fül-orr-gégészeti fertőzések a köhögés leggyakoribb okai közé tartoznak, közéjük sorolható az orrmelléküreg-gyulladás, a mandulák gyulladása, vagy a garat és a gége gyulladása is. Szintén kiváltó ok lehet az allergiás rhinitis (orrnyálkahártya-gyulladás) is.

A légutak gyulladása és a váladéktermelődés egyaránt okozhat köhögést is. Mandulagyulladás és orrmelléküreg-gyulladás esetén a váladék a légutakba kerülve, a garatfalon lecsorogva köhögési ingert vált ki. Ez a jelenség főleg az éjszakai órákban kínozza a beteget.

Köhögés egyéb okai

A fül-orr-gégészeti okokat külön kell választani a légzőszervi, emésztőszervi, pszichés és egyéb okoktól. Az akut, egyéb panaszokkal járó fertőzések esetében a fül-orr-gégészeti betegség legtöbbször nyilvánvaló. Ilyenkor nem a köhögés a vezető tünet, hanem mellékesen jelentkezik a fájdalom, orrváladékozás, orrdugulás, fejfájás és rekedtség mellett. Egyes fül-orr-gégészeti kórképekben (például a krónikus orrmelléküreg-gyulladás esetén), amikor a tünetek nem markánsak, és nincs fájdalom, a nátha elhúzódhat, és gennyes orrváladékozás, köhögés kísérheti. A kiváltó ok felderítésében segíthet a fizikális vizsgálat, röntgenvizsgálat, allergológiai kivizsgálás, esetleg a CT is.

A fül-orr-gégészeti kórképek orvoslása a gyulladásos folyamatok kezeléséből áll, melyben fontos szerepe van a nem-szteroid gyulladáscsökkentőknek, az orrcseppeknek, orrsprayk-nek, ezen belül a nyálkahártya duzzanatát lohasztó készítményeknek, továbbá az antibiotikumoknak és az antihisztaminoknak is. Egyes esetekben műtéti beavatkozás is szükséges lehet, ilyen például a krónikus mandulagyulladás, vagy a gyakran visszatérő akut mandulagyulladások.


close